Seyit Onbaşı

Çanakkale Boğaz Muharebesi’nin en önemli isimlerden birisi hiç şüphesiz Rumeli Mecidiye Tabyası’ndan görevli Seyit Onbaşı’dır. Görev yaptığı topun vinç kolunun bozulması nedeniyle, tabyasındaki ağır toplardan kaldırarak işlemez hale gelen topunun atışını devam ettirmişti. Seyit Onbaşı, 1936 yılında kendisi ile yapılan mülakatta 18 Mart 1915 tarihini şöyle anlatmıştır:

“Düşman gemileri güdük ayın (şubat) son günlerinde bir yol Boğaz’ı zorlamış ve boyun ölçüsünü almıştı. 5 Mart (18 Mart 1915) günü idi. Ben Kilitbahir Mecidiyesindeki uzun 24’lüklerin üçüncü topunda idim. Ortalık yeni ağarıyordu. Tarassutlar boğazın ağzında düşman gemilerinin bugün fazlalaşmakta olduğunu kumandana bildiriyordu. Bizim her şeyimiz tekmildi. Tam saat sekizde boğaz tarafından doğru bir gümbürtü koptu amma bu evvelkilerine benzemiyordu. Düşman bu sefer çok şiddetli ateş açmıştı. Biz de mukabele ediyorduk. Bir aralık toz duman içinde kaldık. Ortalık azıcık yatışınca ne oldu ki diye bakındım. 38‘lik bir düşman mermisi bizi biraz körlemiş. Büyük bir çukur açarak sağa sola zarar yapmıştı. Topun mataforası kırılmış, ihtiyat mermi yolunda bozmuştu. Asıl yok sağlamdı. Yalnız toprak altına kalmıştı. Topumuza çok şükür bir zarar olmamıştı.  Hemen yolu temizledik. Toprak altında kalan çavuşumuzu kurtardık amma ondan ümit kalmamıştı. Sade soluyordu o kadar. Onu hemen geriye gönderdik. Bu sırada kumandan bir kırılan matafora koluna, bir de boğaza doğru bakıyordu. Bende baktım. Boğaza doğru. Ne göreyim, düşman gemileri ağır ağır içeriye girmiyor mu? Hemen geriye fırlayarak araba üzerinde duran koca merminin başında boyunlarını bükmüş bakmakta olan arkadaşları araladım. Bir kere mermiyi kucaklayacak oldum, yağlı olduğundan elimden kaydı.  Elimi biraz toplayarak bir dizimi yere koydum ve mermiyi sırtladım. Kendimi topun ağzında buldum. Merdivenleri ilk defa nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. Gene aşağıya atlayarak 2., 3., 4., mermileri sıra ile taşımaya başladım. Kısa bir zaman sustuktan sonra aslan topumuz gene gürlemeye başlamıştı. 4. Mermiyi attıktan sonra idi.

Cumhuriyet Gazetesi

40 cevaplar
  1. Türkay
    Türkay says:

    Çanakkale insanın tüylerini diken diken yapar. Çok güzel bir yer gezmek görmek lazım , muhteşem. Tarih doğa milli manevi hisler duygular , mutlaka gidin atalarınızın taşıdığı kimlikle gurur duyacaksınız…
    Teşekkürler

    Yanıtla
  2. Selçuk
    Selçuk says:

    Gezi gercekten muhtesemdi Cok duygusal anlar yasadik. Tura bir kez de ailece katilmayi dusunuyorum. Sevgiler saygilar

    Yanıtla
  3. Mehmet
    Mehmet says:

    Benim ilk deneyimimdi. O kadar duygulandım, o kadar etkilendim ki… Fırsatı olan herkes değerlendirmeli. Çok teşekkürler.

    Yanıtla
  4. Çınar
    Çınar says:

    Keyifli ve aynı zamanda çok duygusal bir gezi oldu benim için herkesin gezip görmesi ve bu mücadelenin kahramanlarının hikayelerini yerinde dinlemelerini tavsiye ederim.

    Yanıtla
  5. Murat
    Murat says:

    Gerçekten Mehmet beyin bilgi birikimi ufkumuzu açtı. Bir kez daha Aziz şehitlerimizi rahmetle şükranla anıyorum.

    Yanıtla
  6. Murat
    Murat says:

    Gerçekten Rıdvan beyin bilgi birikimi ufkumuzu açtı kendisine teşekkür ediyoruz, Aziz şehitlerimizi birkez daha rahmetle şükranla anıyorum.

    Yanıtla
  7. Osman Oğuz
    Osman Oğuz says:

    Tüylerimizi diken diken edip duygu dolu anlara şahit olmamıza olanak sağladığınız için teşekkür ederim…

    Yanıtla
  8. Enis Yaktubay
    Enis Yaktubay says:

    Selamlar şehitlik gezisi muhtesemdi özellikle Ahmet hocanın anlatımıyla olayları canlı yaşamış gibi olduk ayrıca gözyaşlarımiza mani olamadık hocamıza size çok teşekkür ederiz

    Yanıtla

Cevapla

Çanakkale Şehitlik Turu'nuz nasıldı?
Lütfen düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir